Bærekraft i Allstad

Vi baserer arbeidet med bærekraft på internasjonalt anerkjente rammeverk og standarder, beste praksis og forventninger fra vår eier Nærings- og fiskeridepartementet. Dialog og samarbeid med våre interessenter er viktig for å redusere risiko og skape verdier over tid.
Bærekraft i Allstad omfatter miljømessige, sosiale og styringsmessige forhold. For å jobbe effektivt, har vi prioritert temaene klima, biologisk mangfold og økosystemer, arbeidere i verdikjeden, berørte lokalsamfunn og virksomhetsstyring.
Klima og natur
Som en av Norges største grunneiere, har vi et særskilt ansvar for å bevare biologisk mangfold og økosystemer. I Allstads bærekraftspolicy og rutiner for arealbruk er det angitt at vi skal legge tiltakshierarkiet til grunn i alle prosjekter og tiltak. Arbeid for å øke karbonlagring, bevare vesentlig naturverdi og dyrket mark står sentralt.
Vi har definert naturtyper og naturverdier som vi skal unngå. Det er blant annet myr og våtmark, dyrket mark og skog med vesentlig naturverdi. Skogforvaltningen gjøres i henhold til Norsk PEFC skogstandard. For å nå målet om å netto null tap av naturverdier, har vi gode systemer og rutiner for å kartlegge naturverdier i aktuelle områder.
For å sikre målrettet og kontinuerlig arbeid med biologisk mangfold og økosystemer, har vi etablert areal og naturregnskap. Det publiseres i års- og bærekraftsrapporten.
Arbeid med klima
Vi iverksetter tiltak for å redusere klimagassutslippene våre i tråd med Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 grader. Det omfatter blant annet å stille klimakrav i innkjøp av produkter med høye utslipp, BREEAM-sertifisere næringsbygg og investere i fond med lav utslippsintensitet. Klimatiltakene er beskrevet i vår policy for innkjøp, retningslinjer for ansvarlig og bærekraftig kapitalforvaltning og bærekraftsstrategi for eiendomsutvikling.
Klimaendringer som ekstrem nedbør og temperaturøkning, gjør våre eiendommer mer utsatt for skade. Allerede i dag opplever vi økte vedlikeholdskostnader på gamle prestegårder og infrastruktur. Klimaendringer øker også risikoen for sykdom og skadedyr i skogen, som kan gi økonomiske konsekvenser. Allstad tilpasser seg klimaendringer, blant annet ved analyser av klimarisiko i nye eiendomsprosjekter og ved å gjennomføre omfattende kartlegging av det reelle behovet for reparasjoner i eldre prestegårder. Det gjør at vedlikeholdet krever et større budsjett, men bidrar til en mer bærekraftig og sikker forvaltning av Allstads eiendommer.

Mennesker
Når vi forvalter våre eiendommer, skal vi ivareta berørte interessenter, sikre anstendige arbeidsforhold og skape verdier for berørte lokalsamfunn.
For å ivareta menneske- og arbeidstakerrettigheter gjennomfører vi aktsomhetsvurderinger i tråd med kravene i Åpenhetsloven. Vi legger FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, ILOs kjernekonvensjoner og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskap til grunn for alt arbeid. Dette gjelder både for egen virksomhet og leverandørkjede.
Alle som jobber i og for Allstad kan bruke vår varslingskanal, hvor det er mulig å varsle anonymt om kritikkverdige forhold. Her er lenke til vår varslingskanal.
Bevaring av kulturminner og prestegårdshistorien er en del av Allstads samfunnsoppdrag. Prestegårdene brukes blant annet til alternative skoler for barn med ulike utfordringer, forskning på bærekraftig landbruk og forpaktningsbruk. Mange jordbruksarealer leies ut, noe som bidrar til matsikkerheten og gir trygge rammer for de lokale bøndene. Flere prestegårder er kulturhistorisk verdifulle bygg. Allstad har ansvar for å forvalte disse byggene og kulturhistorien. For de berørte lokalsamfunnene kan kulturminneforvaltning av høy kvalitet bidra til styrket identitet og verdi.

Styring og dokumentasjon
Allstad har de siste årene systematisert arbeidet med bærekraft med utgangspunkt i forventningene fra vår eier Nærings- og fiskeridepartementet og EUs rapporteringsdirektiv CSRD. Vi har valgt å tilpasse bærekraftsrapporteringen til CSRD og tilhørende rapporteringsstandarder fom regnskapsåret 2024.
Vi deltar i nettverk og gjennomfører kompetanseheving i samarbeid med eksterne kompetansemiljø. Vi er medlem av Grønn byggallianse, Nettverk for ombrukssentraler, FNs prinsipper for ansvarlig investeringer og fagpartner med miljøstiftelsen Zero.
Bærekraftspolicyen legger føringene for arbeidet, sammen med andre styrende dokumenter og rutiner. Dokumentene nedenfor er særlig relevante for bærekraftsarbeidet:
Styrende dokumenter og dokumentasjon:
- Bærekraftspolicy
- Etiske retningslinjer
- Etiske retningslinjer for leverandører
- Policy for innkjøp
- Bærekraftsstrategi for eiendomsutvikling
- Retningslinjer for bærekraftig og ansvarlig kapitalforvaltning
- Norsk PEFC skogstandard
- Rutiner for arealbruk
- Klimaomstillingsplan